Yüzme lisansı, yarışmalara katılmak ve federasyon tarafından düzenlenen etkinliklere katılmak için zorunludur. Lisans, sporcunun spor yapma ve yarışmalara katılmaya elverişli olduğunu gösteren bir belgedir. Lisanlı bir yüzücü olmak için öncelikle bir yüzme kulübüne kayıt olmanız gerekiyor. Kulüp antrenörleri tarafından yüzme seviyeniz değerlendirilecek ve eğer yeterli seviyede olduğunuz düşünülürse, kulüp tarafından lisanlı yüzücü olarak yarışmalara katılabileceğiniz belgesi almanız sağlanacaktır. Eğer ki kullandığınız platform Malta lisansı kullanıyorsa işte o zaman bu bilgi ya sitesinin en alt kısmındadır ya da hakkında sayfasındadır. Eğer yoksa Malta sayfasına gidin ve site tarafından verilen lisans numarasını oraya yazarak aratın. Yardımla ilgili harcama belgeleri, harcamanın yapılmasını takip eden on beş gün içinde kulübün bağlı bulunduğu il müdürlüğüne verilir. Madde 36- Gençlik ve spor kulüpleri; yardım talebi gerekçesini belirterek içinde bulunulan yılın Ekim ayı sonuna kadar bulundukları yerin il müdürlüğüne veya Genel Müdürlüğe başvuruda bulunurlar. Başvurular il müdürlüklerince 15 Kasım’a kadar Genel Müdürlüğün ilgili birimlerine gönderilir. Yüzme lisansı için belirlenmiş vize ücreti ise, Bahsegelitibariyle 23,80 TL’dir.
Yüzme lisansı, Türkiye yüzme federasyonu ve kulüpleraracılığı ile alınabilmektedir. (2) Muvafakat bedeli de dahil olmak üzere transfer işlemlerine ilişkin ücretler sporcu ile kulüp arasında yapılan sözleşme ile belirlenir. (4)Yabancı uyruklu sporcuların transfer eden kulüp ile transfer sözleşmesi imzalaması gerekir. A) Sporcu, bu fıkra kapsamında bir yıl süreyle yalnız bir kez transfer işlemi gerçekleştirebilir. B) Sporcu, bu fıkra kapsamında bir yıl süreyle yalnız bir kez transfer işlemi gerçekleştirebilir. Türkiye’de resmi kayıtlara göre gerçekleştirilen tüm spor dallarında bu sporlarla profesyonel olarak uğraşan kişilere lisans verilir. Lisans işlemleri ise her spor dalının kendi adına tahsis edilmiş federasyonu tarafından gerçekleştirilir ve sonrasında spor bilgi sistemi aracılığıyla Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bildirilir.
Yüzme lisansı aldıktan sonra sporcu istediği yüzme müsabakalarına katılabilir. Aynı zamanda eğitim öğretim hayatında da bu lisansın avantajlarından faydalanabilir. Sahip olduğu yüzme lisansı ile çeşitli yerlerden, okullardan burs almaya hak kazanabilir. Yüzme lisansı almak için gerekli belgeler şunlardır; sağlıkraporu, tescil belgesi ve veli izin belgesidir. Alınan sağlık raporunda yüzme sporu yapabileceğine dair bir sakınca olmadığının belirtilmesi, yani bu sporu yapabileceğinin onayının olması yeterlidir. Kolaylıkla aile hekimlerinden alınabileceği gibi yine başka hekimlerden de yüzme lisansı için sağlık raporu almak mümkündür.
Daha sonra kulüp antrenörü tarafından yüzme becerileriniz değerlendirilecektir. Eğer yeterli seviyede yüzme becerisine sahipseniz, kulüp tarafından yüzme lisansı için gerekli belgeler hazırlanacak ve federasyona başvurulacaktır. Federasyon tarafından yapılan sınavda başarılı olmanız durumunda yüzme lisansınız çıkacaktır. Yüzme lisansı almak için yaş sınırı yoktur, her yaştan kişi yüzme lisansı alabilir. MADDE 6- (1) Sporcu lisansına sahip olmak isteyenler, 5 inci maddede yer alan şartları taşımak kaydıyla il/ilçe müdürlüklerine başvururlar. Başvuru kartlarını taşıyan ve gerekli belgeleri ibraz eden kişilerin sporcu lisansı kayıtları yapılır. (2) Kulüp tescilinin veya kulübün nezdindeki yüzme spor dalına ilişkin tescilinin iptal olması halinde sporcular, sezon sonunu beklemeden ferdi lisanslarını kulüp lisansına dönüştürebilir. MADDE 9- (1) Sporcunun başka bir kulüp adına yüzme spor dalı faaliyetlerine veya yarışmalarına katılabilmesi için transfer işlemi yapılması gerekir. Transfer işlemi sporcu lisansı belgesinin transfer eden kulübü adına yenilenmesi ile tamamlanır. Yüzme lisansı sorgulaması için, sporcunun yüzme lisansına sahipolması gereklidir.
TYF üzerinden yapılan ödemelerde verilen kredi kartı bilgileri 256 bit SSL şifreleme protokolü kullanılarak anlaşmalı bankaların sistemine aktarılır ve banka tarafından sorgulama işlemi yapılır. Sorgulama sonucu anında kullanıcıya iletilir ve ödeme işlemi tamamlanır. Girilmiş olan kart bilgileri direkt olarak bankaya iletilmekte, tüm işlemler kullanıcı ve banka arasında gerçekleşmektedir. Bu bilgiler hiçbir site tarafından görüntülenemediği ve kaydedilmediği için bilgilerin üçüncü şahısların eline geçmesi mümkün değildir. Günümüzde, birçok farklı spor branşı bulunmaktadır.Sporcular, seçtiği bir spor dalında yetkin ise, lisans alıp, müsabakalarakatılabilmektedirler. Bu anlamda, lisanssız sporcular, müsabakalara katılmakiçin, çeşitli sınav ve spor dalı ile alakalı uygulamalardan geçip, lisansalmaya hak kazanmaları gerekmektedir. Üniversitelerin, besyo bölümleri,sporcular için lisans alınmasında, oldukça önemlidir. Bunun dışında bir sporcu,ait olduğu kulüpte başarı göstermesi durumunda da lisans alabilmektedir. Buanlamda yüzme lisansı, spor dalları arasında sıkça sorulan ve merak edilen birlisans türüdür. Çeşitleri iseşu şekildedir; bireysel lisans ve kulüp lisansı. Eğer bir yüzücü, bireyselolarak yüzme lisansına sahipse, bireysel olarak yüzme yarışlarınakatılabilmektedir.
Bu anlamda, yüzme lisansı sorgulamak için, e devletüzerinden spor bilgi sistemine girilmelidir. Serbest olarak yapılabildiği gibi, yüzme sporu birçok sporcu tarafından profesyonel olarak da yapılan bir spordur. Belirli spor kulüpleri bünyesinde ya da ferdi olarak profesyonel boyutta yüzücü olmak mümkündür. Bu hüküm kapsamında gerçekleştirilen transfer işlemlerinde taahhütname aranmaz. Uzaktan öğretim veren eğitim kurumlarında bu fıkra hükmü uygulanmaz. Üzerinde sporcunun kişisel bilgilerinin yer aldığı (adı soyadı, doğum tarihi, T.C. kimlik numarası, anne adı, baba adı, kan grubu) veli izin belgesi bulunmaktadır. Bu izin belgesi sporcunun velisinin tescil yapmasına onay verdiğini belirtir. Veli izin belgesi haricinde, sporcunun iletişim bilgileri (telefon numarası, e-mail adresi, meslek/unvan, adresi, varsa iş yeri adı) bulunur.
Buraya bildirilen lisansların takibini ise e-Devlet ve Spor Genel Müdürlüğü resmi Bahsegel giriş güncel aracılığıyla gerçekleştirmek mümkündür. Yüzme sporuyla ilgileniyorsanız, öncelikle bir lisans almanız gerekir. Yüzme lisansı, Türkiye Yüzme Federasyonu (TYF) tarafından düzenlenir. Bu yarışlar, genellikle bölgesel yarışlarla başlar ve ulusal yarışlara kadar devam eder. Yarışlarda başarılı olmanız, lisanlı yüzücü olarak kariyerinizi ilerletmenize yardımcı olacaktır. 8 yaşında müsabakalara katılacak seviyede bir sporcu olabilmek için en geç 4 yaşı doldurularak eğitimlere başlanmalıdır. Yüzme, bedenin ayak ve kulaç hareketleri yardımı ile su içerisinde havuzlarda yüzülerek yapılan bir spor dalıdır. Aynı anda vücuttaki birçok kası çalıştırmasıyla bilinen yüzme sporu beden için oldukça faydalıdır.
Yüzme lisansı almak için öncelikle bir yüzme kulübüne üye olmanız gerekir. Üye olduktan sonra, kulüp tarafından size bir lisans başvuru formu verilecektir. Kulüp, formu TYF’ye gönderecek ve TYF, lisansınızı düzenleyecektir. Tescil fişlerinin 2.kısmında ise Spor Teşekkülü Üyelerine Mahsus Sporcu Fişi bilgileri vardır. Burada da sporcunun yine şahsi bilgileri, lisans numarası ve branşı belirtilir. Veriler Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından e-Devlet sistemine iletildiği için ilgili federasyonun GSB’ye lisansınızı aktarmış olması sorgulama neticesinde lisansınızın görüntülenmesi için yeterlidir. Ayrıca bu sayfadan sporcu özgeçmiş sorgulaması da yapabilirsiniz. Sitemizi ve/veya oluşturduğumuz ortak sitelerimizi kullanarak, kişisel bilgilerinizin Gizlilik Politikamız çerçevesinde kullanılmasına onay vermiş olursunuz. Lisans, bir sporcunun TYF tarafından düzenlenen resmi yarışlara ve etkinliklere katılmasını sağlar. Ayrıca, lisanslı sporcular, TYF’nin düzenlediği kurs ve etkinliklerden indirimli olarak faydalanabilirler. Bunun yanı sıra, sporcu beslenmesi, fiziksel antrenmanlar ve esneklik egzersizleri gibi konularda uzman bir antrenörle çalışmanız da lisanlı bir yüzücü olmanız için önemlidir. Bu sayede hem performansınızı artırabilir hem de yüzme kariyerinizi daha da ileriye taşıyabilirsiniz.
Sporcu, kulüp lisansına sahipse, kulübün katıldığı yarışmave müsabakalara katılabilmektedir. Sporcular, alanında iyi bir sporcu olabilmekiçin, küçük yaşlarda yüzmeye başlamalıdırlar. Bu anlamda, sporcunun 5 yaşınagelmesinden itibaren, yüzme sporu ile ilgili temel eğitimleri alması, yüzmekiçin gelişmesi gerekmektedir. Lisans alma ve lisansa başvurma yaşı ise, sıkçasorulan ve merak edilen bir konudur. Bu anlamda, lisans alma yaşı 8 yaşınıdoldurmasından sonra gerçekleşebilir. Spora erken yaşta başlamak, kariyerhedefi olarak görülen bir spor dalı için, oldukça önemlidir. Küçük yaşlardaistenilen dalda sporcu olmak için, seçilen spor dalı ile ilgili temeleğitimlerin alınması ve öğrenilmesi şarttır. Sporcu olabilmek için ise, olmazsaolmazlardan biri irade ve sıkı çalışmaktır. ÖdemeSporcu vize ödemelerinizi web sitesi Bahsegel güncel giriş üzerinden kredi kartınız ile yapabilirsiniz. Kredi Kartı ile ödemelerinizde, kredi kartı numaranızı, son kullanma tarihinizi ve kartın arkasındaki numaranın son 3 rakamını girmeniz istenecektir. Aynı forma kartınızın üzerindeki ad ve soyadını, kartta yazılı olduğu şekilde giriniz. Vermiş olduğunuz kredi kartı numarası SSL (Security Socket Layer) üzerinde çalışan ve alanında tüm dünyanın kabul ettiği bir sistem ile güvenlik altındadır.