Ben de Fikret Orman yönetimi işbaşı yaptıktan bu yana 3 büyüklerin transfer performansı nasıl olmuş, ne kadar harcayıp ne kadar verim almışlar, bu konuda en başarılı yönetim hangisi adam akıllı araştırmak istedim. En azından olumlu veya olumsuz eleştirirken elimizden nesnel bir dayanak noktası olmuş olur.
Tek öznel veri girişi aşağıda görebileceğiniz gibi “Verim” başlığı altında oldu. Analizi kolaylaştırmak adına transferleri başarılarına göre 3’e ayırdım. Eğer katılmadığınız birşey varsa lütfen belirtiniz memnuniyetle tartışırız, düzeltirim. Atladığım bir transfer varsa da aynı şekilde.
Bonservis ödenerek yapılan transferleri değerlendirmeye aldım sadece işin doğası gereği. Her türlü olumlu/olumsuz yorumunuz değerli olacaktır.
Öncelikle yıllardır saadeti parayla arayan, transfer obezi rakibimiz Fenerbahçe‘ye bakalım…
Son 3,5 yılda transfere 106 milyon Euro’ya yakın para harcayan Fenerbahçe, bunlardan 16.75 milyon Euro gelir elde etmeyi başardı. Bizde yönetim değiştiğinden bu yana Fenerbahçe’nin transferdeki net zararı 89 milyon Euro oldu. Bu transfer harcamalarının karşılığında ise 3,5 sezonda 249 puan topladılar.
Yine bu araştırmanın doğası gereği ellerinde evvelden olan ve sattıkları oyuncuları, hiç bir takım için, değerlendirmeye almadım. (bkz: Issiar Dia, Atınç Nukan vs.) Eğer ileride vaktim olursa veya sizler destek olursanız onları da memnuniyetle değerlendirmeye alırız ancak büyük resimde çok büyük etki yapacaklarını düşünmüyorum.
Vahap Beyaz ve Ahmet Çakar’ın kulaklarını çınlatıp,
Gelelim son yıllarda kupaları toplayan, bir batan bir çıkan rakibimiz Galatasaray’a:
3,5 yılda transfere 92 milyon Euro harcayan Galatasaray, bunlardan 12 milyon Euro kazanç sağlayarak net 79 milyon Euro zararla, ikiz kardeşi Fenerbahçe’nin 10 milyon Euro gerisinde yer alıyor. Galatasaray’ın 3,5 yılda topladığı puan ise 243.
Vee gelelim Beşiktaş‘a.. bakalım bizim yönetim neler yapmış…
3,5 yılda transfere 40 milyon Euro harcayarak rakiplerinin yarısından bile az kaynak ayırmış Beşiktaş’ımız transfere. Demba Ba’yı 13 milyona satan kulübümüz net 27 milyon Euro açıkla rakiplerinin yaklaşık 3’te 1’i kadar zarar etmiş bu periyotta.
Şimdi gelelim fasulyenin faydalarına….
Yani takımların mukayeseli transfer performansı durumuna…
Fenerbahçe:
Galatasaray:
Beşiktaş:
Dediğim gibi kategorik (iyi, orta, düşük verim) itirazlarınıza her zaman açığım ancak pek çoğunda mutabık kalacağımızı düşünüyorum şahsen. Bu bağlamda yukarıdaki veriler bize Beşiktaş’ın transfer bütçesinin %24.1’ile düşük verimli transfer yaptığını, bu rakamın Galatasaray için %49.0, Fenerbahçe için ise %29.3 olduğunu söylüyor. Yani kötü transfere en az kaynak ayıran takım Beşiktaş. Başarılı transfere ayrılan yüzdesel kaynakta ise Beşiktaş ve Fenerbahçe %35, Galatasaray ise rakiplerinin gerisinde %25 mertebesinde kalıyor..
Yüzdesel değil de rakamsal bakacak olursak ise aşağıdaki tablolar ortaya çıkıyor:
Fenerbahçe
Galatasaray
Beşiktaş
Bu şekilde bakınca tablo daha da dramatikleşiyor. Düşük veya 0 verim alınan transferlere Fenerbahçe 31 milyon euro, Galatasaray ise 45 milyon euro gibi bir rakam ayırmış durumda. Beşiktaş ise bu transferlere 9.8 milyon euro harcamış.
Ve.. şimdi gelelim esas performans mukayese metriğine. Ben bunu şu şekilde tanımladım. Tabi ki, bazı varsayımlar içermekle beraber: “3 büyükler topladıkları puan başına ne kadar transfer masrafı ve zararı yapmışlar?”
Aslında aşağıdaki tablolar Aziz Yıldırım’ın bu sezon çıldırma nedenini de çok güzel açıklıyor. Ve tabii ki Galatasaray’ın iflas noktasına gelmesini de…
Belki de en kayda değer olan tablo ise aşağıdaki:
Son 3,5 yılda Fenerbahçe topladığı her bir puan için en çok masrafı ve zararı yapan kulüp olmuş. Yani bu zaviyeden bakıldığında son dönemin transferdeki en başarısız kulübu Fenerbahçe. Galatasaray’da Fenerbahçe’yi aratmayan bir başarısızlık göstermiş. Fenerbahçe topladığı 1 puan başına 420 bin euro masraf yaparken, Galatasaray 380 bin euro, Beşiktaş’ımız ise 180 bin euro masraf yapmış.
Bu rakam renklilerin yarısından az.
Sizlerin yorumlarını merakla beklerken ben nacizhane çıkarımlarımı sizlerle paylaşayım:
1) Türkiye’de büyük takımlar transfer yapmak konusunda gerçekten kötü durumdalar. Toplanılan her bir Süper Lig puanı için, 3 takımında yüz binlerce euro zarar etmiş olması bunu açıklar nitelikte.. Bu, Türkiye’de ne kadar çarpık bir futbol/transfer düzeninin olduğuna da işaret ediyor.
2) 3 takım içinde kötünün fazlaca iyisi konumunda olan takım Beşiktaş olarak görünüyor. Puan başına rakiplerinin harcadığının yalnızca %40’ını harcaması tabii ki bir başarı göstergesi fakat kıt kaynaklardan dolayı bir hayli az harcama yapıldığı da bir gerçek. Kaynaklarını en akıllı kullanan takım Beşiktaş fakat o da ne yazık ki kaynak sıkıntısı çekiyor. İleride mali durumumuz düzeldiğinde, stadımız tamamlandığında güzel günler görme ihtimalimizin bir hayli yüksek olduğunu gösteriyor aynı zamanda bu rakamlar..
3) Beşiktaş başarılı transfer yapma noktasında her sezon üzerine koymuş ve kendini geliştirmiş. Renkliler ise bir iyi bir kötü performans göstermişler..
Kaynak: Onur Aksoy (Beşiktaş Arena Forum)