Vodafone Arena’nın inşaat sürecinde sponsorlardan aldıkları desteklere dikkat çeken Başkan Fikret Orman;
”Stadın bitimiyle beraber 350 milyon TL civarında bir masraf yaptık. Vodafone’un yanında, Beko ve Kalde’nin yaptığı yatırımlarla yaklaşık 400 milyon TL’lik yatırım yaptık. Çok özel bir stattır. Normal stadın çim uygulamaları yaklaşık 700 bin TL’dir. Biz buraya 12 milyon TL’lik para harcadık. Normal statların güvenlik harcamaları 4.5 milyon TL’dir biz 20 milyon TL’ye yakın para harcadık. Türkiye’nin gururu, Türk sporunun gururu bir şey yaptık. Akıllı statla alakalı çalışmalar yaptık. İlk defa Vodafone’un 4.5 teknolojisiyle burayı yaptık” dedi.
Dünyada bir örneği yok
Stadın özellikleri hakkında açıklamalar yapan Vodafone CEO’su Gökhan Öğüt, öncelikle stadın lokasyonuna övgüler yağdırdı,
”Öyle bir eser ki eşi ve benzeri yok. Konumu olarak Türkiye’nin merkezi diyebiliriz. Boğazın kenarında her noktadan 4-5 alandan özellikle denizden de ulaşım olabilecek durumda. O kadar güzel bir lokasyon ki zamanında sarayların yapılması için seçilen bir lokasyon. Bu muhteşem konum bu stadı eşsiz yapıyor.”
”Türkiye’nin ilk ve en akıllı stadı burası”
Vodafone Arena’da kullanılan teknoloji hakkında da bilgiler veren Öğüt,
”Buranın eşsiz bir mimarisi de var. Deniz tarafındaki sütunları bilirsiniz. Stadın yapısını bu sütunlardan esinlenerek yaptık. Adeta bir spor anıtı yaptık. Bu mimari estetik olmanın yanında son derece çevresi ve akılcı mimaride. Gaz salınımlarını altlara düşüren son derece çevre dostu bir mimariyle yapıldı. Eşsiz bir eser. Çok amaçlı kompleks. İstanbul’a da bir hediye vermek istedik. Vodafone Arena tüm dünyaya örnek gösterebilecek, 365 gün boyunca İstanbullular tarafından kullanılabilecek. Burada sadece bir stat değil bir balo ve moda merkezi de var. Beşiktaş’ın müzesi var. Burada tamamiyle bir cazibe merkezi var. Tüm İstanbulluların hatta dünyanın her yerinden insanların burayı kullanabileceği bir stat. Türkiye’nin ilk ve en akıllı stadı burası. Hayalimiz dijital Türkiye’nin bir abidesi olarak burayı inşa edebilmek vardı. Akıllı stat vizyonuyla yapıldığı için bırakın Türkiye’yi, Avrupa’da da bir örneği yok. Burada sadece 2,3,4.5 G değil Wi-Fi alt yapısı da kurduk. Sadece internet altyapısı için 142 bin 305 metre kablo kullanıldı. Tam 1200 çekim noktası var. Bunların bir kısmı GSM. 850 civarında da Wi-fi alt yapısı var. 700 den fazla ekran ve duvar ekranı montajı yapıldı. 2200 tane de koltuklara monte edilmiş tabletler var. Bu haliyle de Avrupa’nın en dijital stadı olmaya aday. Sadece stada gelen 42 bin 903 taraftar değil, aslında gelemeyen taraftarların da stattaymışcasına bu deneyimi yaşamasına izin veriyor” diyerek yeni stadın teknoloji alt yapısını açıkladı.
Kaynak: Eurosport